Munții Aninei

~ Călătorii, drumeții și relaxare în Munții Banatului și minunatele împrejurimi ~

1
7
5

Orașul Anina se află in centrul Munților Aninei. De aici se pot vizita minunile naturii din Banatul Montan.

Lacul Bohui și peștera cu același nume se află la distanța de 3 km față de orașul Anina. Lacul de acumulare Bohui a fost construit în anul 1908 și este singurul baraj de acumulare din România care are la bază piatră de calcar. Prin Peștera Bohui trece cel mai lung rău subteran din țară cu o lungime 3.210 m.

Pârăul Bohui mai alimentează și lacul Mărghitaș cu apă, construit în1940 și se află la o distanță de 5 km de oraș . Lacul Mărghitaș este primul lac de acumulare amenajat în scop turistic din România, special pentru agrement.

În partea sudică pe drumul care leagă Anina de Bozovici se găsește lacul de acumulare Gura-Golumbului (lacul Miniș) care este alimentat cu apă de râul Miniș care are o lungime de 29 km, de o parte și cealaltă a râului Miniș se întind și minunatele chei ale Minișului.

Urmând acest drum care leagă Anina de Bozovici în afară de lacul Gura- Golumbului se mai găsește și Cascada Bigăr aflată chiar la Paralela 45. Cheile Minișului sunt singurele chei din țară care sunt traversate în totalitate de un drum din asfalt bun.

2
3
8

În adâncurile Munților Aninei se găsește lacul minunat cu apă verzui-albastră ”Ochiul Beu”, La mică distanță de lacul ”Ochiul Beu” în pădurea adâncă a parcului natural ”Cheile Nerei- Beușnița” putem admira și cascadele umeroase de pe râul Beușnița.

Acest parc natural are o faună și floră variată și bogată și există o mulțime de legende și povestiri legate de acele meleaguri care are din ce în ce tot mai mulți fani, vizitatori și admiratori.

Un tablou superb al naturii se mai găsește în cheile Nerei. Una din cele mai frumoase văi stăncoase din România, are o lungime de aproape 20 km. De o parte și alta a râului Nera se ridică stănci abrupte de calcar. În cheile Nerei se găsesc și numeroase peșteri din care mare parte sunt încă necercetate. De-a lungul văii Nerei există multe izvoare carstice, drumul este făcut în majoritate în stâncă și trece în anumite locuri și prin tunele, iar cel mai lung are o lungime de 40 m.

Legendarul ”Lacul Dracului” este un lac care s-a format prin prăbușirea unei peșteri. Ca și gura unui balaure se deschide peștera de parcă ar vrea să înghită lacul, dimensiunile lacului sunt: 35 m lungime 18 m lățime, 9 m adâncime.

9
6
4

În munții Locvei se strecoară Părăul Rudăria care a format cheilie Rudăriei. De-a lungul părăului Rudăria se găsesc 32 de mori pe apă care funcționează cu palete aranjate orizontal. Tradiția morilor pe apă are o vechime de 200 de ani și se mai folosesc și în prezent pentru a măcina cereale.

În capătul sudic al Munților Banatului se găsește altă minune a naturii, este vorba de Clisura Dunării cu multe obiective turistice care merită vizitate.

10621 Total Views 3 Views Today