Biserica Romano – Catolică „Sfânta Treime” din Steierdorf

Încă de la început, coloniștii veniți pe aceste meleaguri au simțit nevoia unei mângâieri sufletești, au avut nevoie de hrană spirituală. Astfel, la 01 iulie 1773, a fost oficiată prima slujbă religioasă, sub cerul liber, la doar câteva zile după sosirea coloniștilor, de către capelanul Franz Sommer din Oravița. Drept altar a fost folosită cioata unui fag secular, doborât în acest scop. Bineînțeles că nu se puteau ține slujbele la nesfârșit sub cerul liber și, ca atare, în curând coloniști au construit o mică căsuță din lemn care să țină loc de biserică. Această biserică a fost folosită până în ziua de 18 decembrie 1787. Începând cu data de 10 08 1774, micuța colonie primește primul preot – pe călugărul franciscan Angelus Kinnater. Urmare creșterii nivelului de trai din micuța colonie, începând cu anul 1786, în locul locuințelor improprii din lemn și lut se construiesc altele, trainice și spațioase, din piatră. Atunci s-au construit locuințe pentru medicul coloniei, o nouă casă parohială și o bisericuță care să o înlocuiască pe cea neîncăpătoare din lemn. Această bisericuță a fost amplasată pe locul în care se găsește și acum biserica romano-catolică din Steierdorf și a fost sfințită la 19 decembrie 1787, de către preotul coloniei Colestinus Metz (franciscan). Locul ales pentru noua biserică a fost un capăt de deal care desparte str. Drum nou (Kerntal) de Valea Vulpii (Fuchsental), nu departe de locul primei biserici, la o altitudine de +653 m – de unde semeața construcție domină colonia.

Limba oficială folosită la biserica romano-catolică din Steierdorf a fost latina, până în anul 1842. Din acest an și până în anul 1850, toate documentele au fost completate în limba maghiară. După anul menționat, s-a folosit din nou limba latină. În curând, urmare creșterii numărului de locuitori, această bisericuță, care a funcționat aproape 80 de ani, a devenit neîncăpătoare și comunitatea s-a adresat patronatului în vederea obținerii sprijinului necesar construirii unei biserici noi, în concordanță cu cerințele actuale ale coloniei. Trebuie menționat faptul că în anul 1855 în Steierdorf erau 2 054 de suflete, iar în anul 2859 colonia avea 2 991 de locuitori, din care: 2 914 erau romano-catolici, 57 protestanți și 20 greco-catolici. Societatea St.E.G. s-a oferit să acopere aproximativ 54%, adică 16 000 de guldeni, din cheltuielile de construcție, restul de 12 000 de guldeni fiind suportați de credincioși romano-catolici din localitate. Renumitul arhitect Johan Bibel, din Oravița (născut 1817 – decedat 22.05.1900, Oravița), în urma solicitărilor primite din partea inimosului preot Josef Moser, întocmește un proiect al noi biserici, conferind construcției un stil pur gotic. Demolarea vechii biserici a început în iunie 1871, slujba ținându-se, pe tot cuprinsul perioadei cât a durat ridicarea noii biserici, într-o încăpere a școlii din Steierdorf.

Primăvara blândă a anului 1872 a făcut posibilă începerea timpurie a lucrărilor și vara deosebit de frumoasă a aceluiași an a contribuit considerabil la avansarea construcției. Mulțumită timpului deosebit de favorabil și a sârgului cu care munceau muncitorii, a fost posibilă sfințirea și ridicarea crucii pe turnul bisericii în data de 01 august 1872. De altfel, lucrările la exteriorul bisericii au fost terminate deja în toamna aceluiași an.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

steierdorf DSC05125

5826 Total Views 4 Views Today