Biserica Romano – Catolică „Inima lui Isus” Anina

În data de 07 iulie 1901, a fost pusă piatra de temelie a bisericii romano-catolice din Anina, care a fost sfințită într-un cadru festiv și pusă în locul în care va fi amplasat altarul. Tot aici, într-o cutie de tablă, a fost îngropată o scrisoare comemorativă scrisă în limbile germană și maghiară. Slujba de sfințire a fost oficiată de preotul Franz Kruesz din Oravița care a ținut și o cuvântare în limba maghiară, iar preotul Nikolaus Scheidt a ținut o frumoasă cuvântare în limba germană. Proiectul bisericii aparține maistrului constructor Eduard Reiter din Timișoara. Construcția a fost efectuată de meșterii orăvițeni Franz Zittner și Geza Rupp. În atelierul maistrului turnător de clopote, Anton Novotny, din Timișoara au fost turnate cele două clopote noi. Unul închinat Sfintei Varvara și avea o greutate de 442 de kg, al doilea închinat Sfântului Florian și avea o greutate de 280,5 kg.

Biserica construită în stil gotic, cu o lungime de 36 m, o lățime de 12 m și cu un turn înalt de 37 m, a fost sfințită în anul 1901 în cinstea Sfântului Ștefan, regele Ungariei. În prezent, biserica romano-catolică din Anina are hramul sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus (Fest Allerheiligstes Herz Jesu – Ecclesia in hon. SS. Cordi Jesu) și se sărbătorește în 18 iunie.

 ANINA - Biserica Romano-Catolica 2001ANINA - Biserica Romano-Catolica 2005ANINA - Crucea din fata bisericii rc

ANINA - Interiorul bisericii romano-catolice 1 ANINA - Interiorul bisericii romano-catolice 2 ANINA - Intrarea in biserica romano-catolica 1 ANINA - Intrarea in biserica romano-catolicaANINA - Altarul bisericii romano-catoliceakanina_005 akanina_004

6028 Total Views 4 Views Today